Rytmisk gymnastik

Rytmisk gymnastik er en blanding af nogle af de bedste elementer fra gymnastikken, det er en blanding af menneskets bevægelser tilsat musik og rytme. Der er lånt mange elementer fra dans og ballet og den rytmiske gymnastik handler i høj grad om at udtrykke sig gennem yndefulde bevægelser.
Derudover er bliver der lagt stor vægt på både smidighed og styrke. Der er ofte en sammenhæng mellem opvisningerne i rytmisk gymnastik og musikken, det bliver opført til. Tit bliver der lagt væk på, at gymnasterne udtrykker tempoet og stemningen i musikken gennem bevægelserne.

De forskellige discipliner inden for rytmisk gymnastik

Der er flere forskellige discipliner inden for rytmisk gymnastik. De tre discipliner ser vi nærmere på i de næste afsnit.

1. Grand Prix Rytme
Grand Prix Rytme er en konkurrenceform i rytmisk gymnastik, der er for piger. I Grand Prix Rytme bliver der nogle brugt forskellige håndredskaber. Håndredskaberne er bold, tøndebånd, tov, køller og vimpler. Grand Prix Rytme er en holddisciplin, hvor holdene består af 6-12 gymnaster. Normalt har et hold to serier de opfører til konkurrencer. Der er forskellige elementer, der skal være en del af serierne, blandt andet balancer og spring og desuden skal der være en sammensat koreografi.

2. Rytmisk sportsgymnastik
Rytmisk sportsgymnastik er en disciplin, der har sine rødder i balletten. I rytmisk sportsgymnastik indgår ofte balancer, spring, piruetter og smidige øvelser. Især smidighed og styrke er vigtigt i rytmisk sportsgymnastik.
Selvom rytmisk sportsgymnastik har flest træk fra ballettens verden, er der også kommer nyere træk fra den mere moderne dansestil. Det er hovedsageligt piger, der udøver rytmisk sportsgymnastik, og det dyrkes både individuelt eller af hold bestående af enten tre, fem eller seks gymnaster.

3. Æstetisk gruppegymnastik
Æstetisk gruppegymnastik minder om Grand Prix Rytme, men i stedet for at bestå af to serier, består æstetisk gruppegymnastik kun af én enkelt serie. Desuden bliver æstetisk gruppegymnastik ikke udøvet med redskaber, som ved Grand Prix Rytme. Det er også en holddisciplin, hvor holdene består af 6-10 gymnaster.

Der ligges især vægt på det æstetiske og det yndefulde, og i serien indgår ofte spring, piruetter, balancer og totalbevægelser, for eksempel kropsbølger. Æstetisk gruppegymnastik stammer oprindeligt fra Finland. Desuden adskiller æstetisk gruppegymnastik sig fra Grand Prix Rytme ved generelt at være af højere sværhedsgrad.

Alle de tre former har det tilfælles, at det kræver smidighed, styrke og hvor det yndefulde vægter højt. Du kan blive vildt god til rytmisk gymnastik på en gymnastikefterskole med rytmik på skoleskemaet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *